30 de novembre 2015

El retorn dels documents



Des de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya i l’Ajuntament de Puigcerdà, s’ha tornat a reclamar a la Generalitat de Catalunya el retorn a la Vila del llibre de privilegis i del Dietari de Puigcerdà que actualment es troben a la Biblioteca Nacional de Catalunya i que van ser susbtrets dels arxius municipals allà pels anys 20 del segle passat.

Es tracta d’una reivindicació important que no és el primer cop que es fa, però que fins ara no ha donat fruits. Ja se sap: molt reclamar els arxius de Salamanca a l’estat espanyol, però quan es tracta de retornar el patrimoni manllevat del Pirineu i que es guarda a Barcelona, llavors ja són figues d’un altre paner.

Esperem que aquest cop hi hagi més receptivitat per part de les autoritats catalanes, perquè la cosa ja comença a afartar. A més a més, trobo una falta de respecte important aquesta tossuderia de no voler retornar a la Vila allò que és de la Vila.

Entenc que el context en què es varen substreure els llibres era molt diferent de l’actual i possiblement, gràcies a aquella “actuació” s’han salvat d’alguna crema indiscriminada de documents durant la guerra civil, però els temps han canviat i disposem d’unes instal·lacions modernes a l’Arxiu Comarcal de Cerdanya que poden acollir aquests documents en perfectes condicions de seguretat i crec que ha arribat l’hora de deixar-se de romanços i que els documents tornin a casa.

Felicito des d’aquí a les autoritats municipals, especialment a l’alcalde Albert Piñeira i a l’Erola Simon, directora de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya per les gestions que estan duent a terme a fi que se’ns restitueixi el patrimoni que un dia ens va ser manllevat.

1 Comments:

At 4:12 p. m., Anonymous Anònim said...

Per quins estranys i obscurs motius poden voler els documents els de la Biblioteca Nacional de Catalunya?

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home