11 d’abril 2016

Urpes i udols



Pel que he pogut llegir darrerament a la premsa, sembla ser que tornen a sentir-se udols de llops a la Cerdanya. Dit d’una altra manera: s’ha tornat a detectar la presència d’algun lloc en terres cerdanes.

Possiblement es tracti d’un o uns pocs exemplars i que la seva presència sigui temporal, però se’n torna a parlar, a l’igual que se’n parla –i molt- a la Val d’Aran de la reintroducció de nous exemplars d’óssos per diversificasr genèticament la població actual d’úrsids.

En alguns llocs d’Espanya, han descobert que la presència del llop o de l’ós és un reclam turístic important. En alguns llocs, fins i tot, han arribat a desestacionalitzar el turisme, ja que la presència de curiosos per veure llops o óssos arriba en mesos diferents dels clàssics com l’agost o la temporada de neu.

A Cerdanya, que se sàpiga, no hi ha cap colònia estable de llops, però crec que no seria mala notícia per la comarca, tant des del punt de vista ecològic, com des del punt de vista turístic.

Naturalment, tot depèn de com es vengui. Si ho pintem com que hi ha manades de llops per les muntanyes que es menjaran els turistes que vagin a collir rovellons, evidentment, és molt diferent de fer sortides guiades per anar a veure rastres de llop a la neu o per escoltar l’udol d’aquest ancestral cànid. Tot depèn de l’enfocament.

3 Comments:

At 5:37 p. m., Anonymous pere said...

No només s'ha de mirar des del'òptica del que vindrà de fora. En aquests cas crec que és molt important lopinió del territori. Crec que al darrer paràgraf hauria de fer referència al punt de vista de pagesos i ramaders. Tenim un cas exemplar a la vall d'Aran.

 
At 5:46 p. m., Blogger yarhel said...

Totalment d'acord. s'ha de tenir en compte SOBRETOT el territori. No només els pagesos i ramaders, entenc. Però també ells, per descomptat. En tot cas, l'ós a Aran ha estat bàsicament introduït, amb poc consens amb el territori. Aquí parlem d'un poblament esporàdic que, amb el temps, potser podria esdevenir endèmic.

 
At 9:20 p. m., Anonymous Anònim said...

cal posar els llops i els ossos a la rambla de catalunya i al passeig de gracia, els nostres ancestres varen lluitar fer eliminar-los i ara ens fa molta gracia que tornin.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home