26 de gener 2016

Boscos amb processionària



Quedan ja molt lluny els temps en què certa administració municipal de Puigcerdà va decidir de tallar els xiprers del voltant del campanar tot excusant-se dient que tenien la “processionària del pi”. Sí, sí: el que sentiu.

El cert és que els boscos cerdans vénen patint aquesta plaga des de fa dècades. Però darrerament s’han adonat des de les instàncies oficials del problema. Alguns, simplement el neguen i diuen que no és una plaga. Per altres, sembla que hagi arribat l’apocal·lipsi. Bé, ni tan lleu, ni tan greu.

Simplement: els boscos de pi negre i roig de Cerdanya estan greument afectats per la processionària del pi i aquesta eruga ha matat un munt d’arbres en alguns indrets de la comarca. Només cal veure els pins que hi ha a prop de la boca nord del túnel del Cadí. Fins i tot trobem els nius de l’eruga en pins aïllats.

No sé si som a temps d’aturar aquesta plaga, però seria bo que féssim alguna cosa. Cal tenir en compte que la processionària no sol matar els arbres a menys que aquests estiguin ja malalts i hem de tenir en compte que molts dels nostres pins ja pateixen problemes de salut degut als efectes de la pluja àcida o de la contaminació ambiental, que solen malmetre els brots terminals dels arbres.

6 Comments:

At 7:37 p. m., Anonymous Pere said...

Això no ve d'enguany. Ja l'any passat es podia observar en les pinedes que ara tothom posa de manifest. Desídia, ineficàcia dels tractaments duts a terme? No tot deu ser culpa del poc rigorós hivern.

 
At 9:01 a. m., Anonymous Anònim said...

Com s’ho feien abans els arbres per sobreviure sense l’home sapiens?.

 
At 6:00 p. m., Blogger catalufo said...

De fet no cal parar gaire atenció mentre baixes de Puigcerda cap a Barcelona. Hi ha zones properes a la carretera on molt visible. No sé si és una qüestió de temperatura o de pol.lució ambiental, però és clarament pitjor que fa uns anyets. Normalment sóc partidari de deixar que la natura faci el seu camí, però caldria que veus expertes fessin una avaluació de la situació per veure si cal prendre mesures. Deixar passar el temps en aquest sentit pot no ser una bona estratègia.

 
At 6:36 p. m., Blogger yarhel said...

pons007, el problema és que ara, a part de la processionària els pins han de lluitar contra altres factors ambientals que els afebleixen.

 
At 12:43 p. m., Blogger Rafel said...

Pel que he vist, afecta cada cop cotes més altes.

 
At 6:29 p. m., Blogger Artur said...

Estem davant d'un tema complex, amb arrels climàtiques i de mala pràctica d'ús de terrenys. La solució no és fumigar i enverinar-nos de pas també als humans i als ocells que es mengen la processionària. Les sol·lucions són vàries, per una banda, conscienciar-nos tots plegats del Canvi Climàtic, cada any seran més les processionàries per més que fumiguem, i cada any pujaran més de cota. Per altre banda, molts cassos es tracta de "boscos" plantats o afavorits artificialment per l'home. En el seu lloc hi haurien rouredes o d'altres formacions que no patirien l'eruga, però és clar, moltes vegades l'home a afavorit al pi en el lloc que no tocava. I ara la natura possa les coses al seu lloc ....

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home