05 de desembre 2016

Verges desaparegudes



Dissabte per la tarda, a la Sala del Cor del Museu Cerdà, va tenir lloc la inauguració d’una interessant exposició de rèpliques de les Mares de Déu cerdanes que van desaparèixer el juliol del 1936, la majoria cremades pels anarquistes.

En aquesta exposició podem veure mares de Déu tan conegudes com la verge de la llet de Puigcerdà, o d’altres molt més desconegudes com la de Guils. De fet, pel que ens van comentar, la Verge de Guils és tan desconeguda que tot i que se suposa que es conserva al MNAC, allà realment no hi ha cap peça amb aquesta denominació, cosa que vol dir, que o s’ha “transpaperat” o bé directament no hi és.

No sabem del cert si totes aquestes Mares de Déu es van cremar al 1936. Existeix la possibilitat que alguna fos salvada del foc i ara potser es trobi en alguna col·lecció privada a l’altra punta del món, però em temo que la majoria van desaparèixer per sempre.

Per això és molt interessant poder veure aquestes rèpliques (que no còpies) de les mares de Déu desaparegudes. Alguns de nosaltres, de fet, diria que la immensa part de la població, no hem pogut veure mai els originals i tot i que hem pogut veure fotos antigues –totes en blanc i negre- hom no es fa a la idea fins que les veu de debò.

Així doncs, us recomano entusiàsticament aquesta exposició, que es podrà veure durant un mes i mig a la Sala del Cor del Museu Cerdà. No us la perdeu!