07 de juny 2016

Jordi Pere Cerdà: un gran desconegut



Durant la presentació del nou número de la revista Cadí-Pedraforca dissabte passat a Prullans, en Carles Pont, director de la publicació, va parlar del cas de l’escriptor cerdà Jordi Pere Cerdà, pseudònim d’Antoni Cayrol, nascut a Sallagosa.

Aquest escriptor cerdà, que va escriure sobretot poesia i teatre, però també prosa, va ser Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i és força desconegut entre els cerdans. En Carles Pont, per exemple, comentava que mai no ens havien parlat d’ell ni a l’escola ni a l’Institut, cosa força trista.

En tot cas, el desconeixement entre els cerdans, especialment entre els de la Baixa Cerdanya, llevat d’honorables excepcions, és gairebé total. Alguna de les seves obres teatrals es va interpretar fa molts anys a Bellver, però des de llavors, poca cosa més.

A l’Alta Cerdanya crec que ha donat nom a algun espai cultural i a una escola, però tampoc és que sigui per llançar-hi coets. Si ni nosaltres mateixos som capaços de promocionar i de posar en valor el nostre patrimoni humà, qui ho farà?

No parlem d’una figura de segona, sinó que en Jordi Pere Cerdà va ser un gran escriptor, però les entitats culturals cerdanes el tenen força deixat de la mà. Des del Grup de Recerca de Cerdanya hem fet lectura sovint dels seus poemes a les Jornades de Poesia i Música, i també a Bellver, a la Nit Màgica de la Poesia, pels volts de sant Joan, però en general ningú no en parla.

Des d’aquí m’agradaria reivindicar aquesta gran figura cultural i humana que vam tenir la sort de tenir entre nosaltres força temps i retre homenatge a la seva memòria i la seva obra, que hauria de ser molt més coneguda entre nosaltres.

1 Comments:

At 5:22 p. m., Blogger Rafel said...

A algunes trobades poètiques a Barcelona en faig referència i recito algun del seus poemes, fent èmfasi a la relació estreta amb Cerdanya. Al llibre Cendres del passat també he l'he fet participar coma protagonista d'una ficció històrica.
És cert que l'obra d'en Jordi Pere Cerdà és una assignatura pendent.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home