05 d’octubre 2016

Jocs d’hivern sense neu



Estic una mica fart de sentir a parlar en alguns mitjans de comunicació que afirmen que a la zona del pla de les Forques (municipi de Fontanals de Cerdanya) s’hi celebran les proves dels jocs d’hivern Barcelona-Pirineus 2026.

A veure, seria pressumptuós per part meva recordar-los que aquests jocs encara no els hem demanat i, si és per la ciutat de Barcelona, ni se’ls demanarà? Altrament, pot sorgir competència d’altres indrets del Pirineu. I naturalment, pot ser que vagin a parar molt lluny.

Però curiosament, es dóna ja per suposat que els esmentats Jocs vindran al Pirineu, quan ningú no ens ha preguntat si els volem. Per alguns sondejos informals que s’han fet, la major part de la població o no els vol o vol molta més informació sobre què representaran.

Segons la meva opinió, representarà que algú en tregui un munt de calés i que la immensa majoria es mengin els mocs. Sí, és cert ens donarà força visibilitat a nivell internacional, això no ho dubto, però al pas que anem, d’aquí a deu anys, quan serien els jocs, haurem d’anar a cercar la neu amb camions a la val d’Aran.

L’escalfament global tornarà inviables les estacions a baixa cota. Què volem? Que inverteixin en un tren viable o en unes bones infraestructures per desenvolupar altres línies econòmiques o que inverteixin en unes pistes d’esquí a baixa cota que d’aquí a vint anys seran una runa execrable?

Potser que hi pensem abans de reclamar uns Jocs que no els volen ni a Barcelona. No seria millor deixar-nos de fer volar coloms i demanar que s’inverteixi al Pirineu sense necesitat d’excuses imaginatives?