27 de setembre 2016

El Llivi



Aquests dies s’ha parlat força a les xarxes socials del tema del “Llivi”, el cérvol que perseguien uns caçadors a Llívia i que va acabar dins d’un balcó. Va haver de ser anestesiat i actualment no sé ben bé on para. El tema va ser tan cridaner, que fins i tot va sortir per TV3.

Però no és d’això ben bé que volia parlar. Poques hores després d’aquests fets, l’alcalde de Llívia, l’Elies Nova, va iniciar a una campanya a internet per tal que es procedís a marcar al “Llivi” (com es va batejar el cérvol en qüestió) i que se l’alliberés i no se’l cacés mai.

Val a dir que la iniciativa va recollir força suports i que va tornar a sortir per la tele, per la qual cosa, felicito a l’alcalde i als seus reflexos polítics per fer possible que Llívia sortís a la televisió, cosa que passa molts pocs cops.

Aprofitant l’avinentesa, la televisió es va atansar a Alp, on van rememorar el cas del cérvol “Alpi”, traspassat per un caçador fa força anys i que era molt estimat per la població. El que em va sorprendre és que li tallessin el cap i l’exhibissin a l’ajuntament com si fos un simple trofeig de caça. Sort que el volien molt!

En fi, aquestes coses sempre són mediàtiques. Els cérvols són molt telegènics, especialment des que Disney va popularitzar-los amb “Bambi”. De fet, hi ha un munt de gent que els anomena així: bambis.

Del que es parla menys és del control que han de fer els caçadors als boscos per tal que no proliferin massa certes espècies d’herbívors. I això és així perquè els grans predadors, com l’ós o el llop, han gairebé desaparegut dels nostres boscos.

Uns no volen grans carnívors i altres no volen caçadors, però alguna cosa cal fer. Si no, passa el que passa, com amb la plaga de senglars que actualment assota Catalunya. Aquests són menys mediàtics, suposo, tot i que a mi, particularment, em cauen molt simpàtics.

Tornant al “Llivi”, no acabo de veure clar com pensen marcar-lo (amb pintura fluorescent a les banyes?) per tal de distingir-lo d’altres cérvols. Tanmateix, per què no es pot caçar el “Llivi” i sí altres cérvols igual de simpàtics que corren pel bosc? En fi…